Ruzveltova 41-43, 11000 Beograd Info: +381 (0)11 275 22 83 SRPSKI   |   ENGLISH MUZEJ ROMSKE KULTURE - BEOGRAD | ROMANO KULTURAKO KHER - BEOGRAD | MUSEUM OF ROMA CULTURE - BELGRADE | Muzej Romske Kulture | Romano Kulturako Kher | Museum of Roma Culture | ul. Ruzveltov 41-43, 11000 Beograd, Srbija | romamuseum.rs | Tel: +381 (0)11 275 22 83

Međunarodni okrugli sto na temu "Romi i vere", na kojem učestvuju naučni radnici iz Srbije, Makedonije i BiH, održava se u Beogradu, u Muzeju romske kulture, u okviru manifestacije "Romski Đurđevdanski susreti". Direktor Muzeja romske kulture Dragoljub Acković, najavio je da će biti otvorena izložba "Đurđevdanska svitanja" autora Vukosava Ilića, povodom obeležavanja 60 godina rada tog umetnika i izložba fotografija "Đurđevdanski romski rituali na jugu Srbije", autorke Milene Đorđević. Acković je istakao da su Romi pripremili i predavanja i radionice, kako bi predstavili romsku kulturu i običaje.

Muzej romske kulture uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Ministarstva vera Republike Srbije, organizuje 6. maja Manifestaciju «Romski Djurdjevdanski susreti».

U okviru ovih Susreta održan je Medjunarodni Okrugli sto sa temom «Romi i vere»,  Na Okruglom stolu učestvovalo je petnaestak naučnih radnika iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog Okruglog stola bilo  je da se razmotre najaktuelnija pitanja vezana za odnos Roma prema verama, kao i obrnuto.

Važan segment ovog naučnog Skupa biće i razmatranje pojedinih pitanja koja se odnose na neka autentična romska shvatanja u ovoj oblasti, pre svega o običajima vezanim za Djurdjevdan.

Materijali sa Okruglog stola, biće štampani u specijalnom broju časopisa «Romološke studije» koji će finansirati Ministarstvo vera Republike Srbije.

Izlozba "Djurdjevdanska svitanja" Vuka iz Crnča, povodom njegove šezdesete godine života i četrdesete godine rada, koja je postavljena u Muzeju romske kulture, otvorena u 5 maja u  18 00 časova, a otvorio je Ljubomir Gačević - Ljubo.

U okviru ove Manifestacije  prikazana je i Izložba umetničkih fotografija pod nazivom "Djurdjevdanski romski rituali na jugu Srbije", čiji je autor Milena Djordjević.

Na proslavi jednom broju zaslužnih  dodeljena su specijalna novoustanovljena priznanja.

Tekst Naslovi