Ruzveltova 41-43, 11000 Beograd Info: +381 (0)11 275 22 83 SRPSKI   |   ENGLISH MUZEJ ROMSKE KULTURE - BEOGRAD | ROMANO KULTURAKO KHER - BEOGRAD | MUSEUM OF ROMA CULTURE - BELGRADE | Muzej Romske Kulture | Romano Kulturako Kher | Museum of Roma Culture | ul. Ruzveltov 41-43, 11000 Beograd, Srbija | romamuseum.rs | Tel: +381 (0)11 275 22 83

Izložba ikona na kojima je prikazana nekanonizovana romska svetica Tetkica Bibija, održana je 19. marta, iako je ona u Muzeju romske kulture u Ruzveltovoj ulici, otvorena 1. marta, a posetioci će moći da je vide do 5. maja. Životopis, legende i slike Tetkice Bibije biće prikazani na šest velikih panoa. Najstarija ikona koja je izložena u muzeju datira iz 1929. ali najstarija za koju na ovim prostorima znaju je sa početka 20. veka i nalazi se u okolini Smederevske Palanke.

Pravoslavni Romi širom sveta slave zaštitnicu svoje dece, isceliteljku Bibiju. Praznik se slavi četiri nedelje pre Velikog petka. Širom sveta pravoslavni Romi danas slave zaštitnicu svoje dece, isceliteljku Bibiju, koju zovu i Bibijaku ili tetka Bibija.Praznik se slavi četiri nedelje pre Velikog petka i određuje se prema Uskrsu, na dan kada je Adam učinio greh i ubrao plod sa drveta saznanja dobra i zla.

Neke romske porodice slave Bibiju na Veliki petak, kada je kod pravoslavnih strogi post i zato slavari tada kuvaju samo na vodi, bez životinjskih i biljnih masti i ulja.

Romi na dan slave, posle službe u pravoslavnoj crkvi, od crkve do kuće domaćina slave idu u povorci noseći kolač, sveće i uzvikujući: "U zdravlje Bibijo" (Bibijako sostipe).

Svi slavari donose kolač i posna jela kojim će poslužiti goste ispod rodnog drveta, obično kruške ili oraha. Pod drvetom se određuje domaćin naredne slave i predaje slavski kolač.

.Pošto upale sveće, Romi se okupe oko rodnog drveta i u horu izvikuju na svom jeziku jednostavne molitve od jedne rečenice. Najčešća molitva glasi: "Daj nam tetka Bibija zdravlja, daj nam pasulja", a takođe se čuje i molitva "Tetka Bibijo, daj malo od tvoga zdravlja i našoj deci".

Na ikoni se Bibija predstavlja kao tipična Romkinja okružena decom i drugim Romkinjama u karakterističnoj nošnji i sa upadljivo velikim naušnicama. U drugoj verziji svetiteljka raširenih ruku stoji ispod krošnje kruške dok joj prilazi mnoštvo dece.

Na romskom jeziku bibi znači tetka, strina i babica, a deminutiv te reči je bibijori.

Tekst Danas